ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μενού μας σε pdf

Μεσογειακή δίαιτα

Μία πρόσφατη μελέτη έχει, γιά άλλη μία φορά, επιβεβαιώσει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν την "Μεσογειακή διατροφή" ζούν πιό πολλά χρόναι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Τι είναι λοιπόν η Μεσογειακή δίαιτα και πως προκαλεί αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η Μεσογειακή δίατροφή δεν είναι ένα αυστηρό πρόγραμμα ή σχέδιο δίαιτας αλλά ένα σύνολο από συνήθειας φαγητού που παραδοσιακά ακολουθούν οι κάτοικοι της λεκάνης της Μεσογείου.Η λεκάνη της Μεσογείου βρέχει 16 χώρες και οι συνήθειες διατροφής αλλάζουν ανάλογα με το πολιτισμικό ή εθνικό υπόβαθρο κάθε κουλτούρας. Υπάρχει όμως έναςε αριθμός από χαρακτηριστικά κοινά σε όλες.

  • Υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, πατάτας, οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων, ψωμιού και άλλων δημητριακών.
  • Χρήση ελαιολάδου για μαγείρεμα και στις σαλάτες.
  • Λογικές ποσότητες θαλασσινών αλλά λίγο κρέας.
  • Χαμηλή έως μέτρια ποσότητα από πλήρες τυρί και γιαουρτιού.
  • Μέτρια κατανάλωση κρασιού, συνήθως κατά την διάρκεια των γευμάτων.
  • Χρήση φρέσκων, εποχικών προϊόντων
  • Φυσική δραστηριότητα

Προστασία από χρόνιες ασθένειες

Σε μία πρόσφατη μελέτη (1) οι διατροφικές συνήθειες περισσότερο από 22.000 ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα κατετάγησαν σύμφωνα με το πόσο στενά παρακολουθούσαν την παραδοσιακή Ελληνική έκδοση της Μεσογειακής διατροφής. Κατά την διάρκεια των 4 ετών της μελέτης, βρέθηκε ότι όσο πιό στενά οι άνθρωποι ακολουθούσαν την παραδοσιακή διατροφή τόσο έπεφτε η θνησιμότητα από καρδιακά προβλήματα ή καρκίνο, με κάπως καλύτερη βελτίωση γιά τα καρδιακά από ότι για τον καρκίνο.

Τα μυστικά υλικά

Από την στιγμή που οι στατιστικές θνησιμότητας εντόπισαν ότι οι Μεσογειακοί πληθυσμοί ζούν περισσότερα χρόνια από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρούν πιό συστατικά της Μεσογειακής διατροφής είναι υπεύθυνα για τα σημαντικά πλεονεκτήματα της. Μερικοί υποψήφιοι....

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο ήταν από τα πρώτα που εξετάσθηκαν καθώς χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην Μεσογειακή μαγειρική αντί γιά βούτυρο, μαργαρίνη ή άλλα λίπη. Το ελαιολάδο είναι πλούσιο σε μονόακορεστα λιπαρά , που προστατεύουν από καρδιακά προβλήματα, πιθανόν διότι αντικαθιστά τα κορεσμένα λίπη από την διατροφή. Το ελαιόλαδο είναι επίσης πηγή αντιοξειδοτικών όπωε η βιταμίνη Ε. Θα πρέπει όμως να έχουμε υπ'όψιν ότι το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για την προετοιμασία πιάτων λαχανικών, σάλτσας ντομάτας, σαλατικών και γιά να τηγανίζονται θαλασσινά.

Φρούτα και λαχανικά

Η υψηλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τόσο από καρδιακές παθήσεις όσο και από τον καρκίνο΄ίσως λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.Οι ντομάτες είναι υπό ενδελεχή έλεγχο, καθώς εμφανίζονται τόσο συχνά στην Μεσογειακή διατροφή. Οι ντομάτες είναι όντως μία βασική πηγή αντιοξειδωτικών και η θερμική επεξεργασία όπως το μαγείρεμα της σάλτσας ντομάτας συνίσταται γιατί αυξάνει την διαθεσιμότητα του λυκοπενίου, ενός βασικού αντιοξειδωτικού της ντομάτας.

Λιπαρά ψάρια

Εχει επίσης προταθεί τα θαλασσινά, κυρίως τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλλα, προσφέρουν σοβαρά πλεονεκτήματα υγείας. Τα λιπαρά ψάρια είναι πηγή πολυακόρεστων ωμέγα-3 λιπαρών και τα σύνθετα παράγωγα αυτών των λιπαρών δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά γιά την καρδιακή υγεία λογω των αντίφλεγμονόδων και αγγειοδιασταλτικών ιδιοτήτων που διατηρούν την καλή ροή του αίματος. smoothly.

Μέτρια κατανάλωση κρασιού

Σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου το κρασί καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες , κυρίως κατά την διάρκεια των γευμάτων. Γιά τους άνδρες μέτρια κατανάλωση είναι δύο περίπου ποτήρια την ημέρα, ενώ γιά τις γυναίκες ένα. Το κρασί, ειδικά το κόκκινο κρασί, περιέχει μία τεράστια ποικιλία από φυτικές ενώσεις με υγιεινές ιδιότητες, που αποκαλούνται φυτοθρεπτικά. Μεταξύ τους είναι οι πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά, που προσταίτεύουν από την οξείδωση της LDL και άλλων παθολογικών παρενεργειών της οξείδωσης. Άλλα φυτοθρεπτικά παίζουν ρόλο στην συσσώρευση αιμοπεταλίων κοκ.

Συνδυασμένα αποτελέσματα.

Στην Ελληνική μελέτη τα ξεχωριστά υλικά ή τροφικές ομάδες της Μεσογειακής διατροφής δεν προσφέρουν κάποια ορατή προστασία. Φαίνεται ότι ο συνδυασμός των διαφορετικών υλικών της διατροφής τη κάνει τόσο υγιεινή. Φυσικά η πιό χαλαρή προσέγγιση στο φαγητό, ό ήλιος κ.ά. βοηθουν στην υγεία της περιοχής.

Οι καιροί αλλάζουν

Αλλά οι καιροί αλλάζουν και σήμερα λιγότεροι άνθρωποι μπορούν αν ακολουθήσουν την παραδοσιακή διατροφή. Ο καθ. Lluis Serra, Πρόεδρος του The Foundation for the Advancement of the Mediterranean Diet (5) πιστεύει ότι αυτό είναι τόσο ευκαιρεία όσο και απειλή. Δήλωσε ότι "Κοινωνικές αλλαγές σημαίνουν ότι οι άνθρωποι έχουν λιγότερο χρόνο να αφιερώσουν στην κουζίνα γιά μαγείρεμα αλλά, από την άλλη, είναι μεγάλη ευκαιρία γιά εστιατόρια και catering , ειδικά τώρα που οι κα΄τοικοι της Μεσογείου ξέρουν πόσο υγιεινή είναι η παραδοσιακή διατροφή τους.

 

source: eufic.org